Προτεινόμενες Συνταγές με Αλεύρι από Χαρούπι (Χαρουπάλευρο)

Τα κουλουράκια και τα παξιμαδάκια της κατοχής. Πού τα ξαναθυμήθηκα θα μου πείτε. Στο ντουλάπι μου περίμενε εδώ και 2-3 μήνες ένα σακουλάκι με χαρουπάλευρο. Έψαχνα κατάλληλη συνταγή, μεσολάβησαν και οι γιορτές με άλλου είδους γλυκά και τώρα ήρθε η ώρα του.

Όπως έχω ξαναγράψει, τα χαρούπια και τα προϊόντα τους ήταν μια πολύ σημαντική τροφή σε χαλεπούς καιρούς και ειδικά στην γερμανική κατοχή έσωσαν κόσμο και κοσμάκη από την πείνα. Πολλά από τα τρόφιμα εκείνης της εποχής «αποσύρθηκαν» από τη διατροφή μας ίσως επειδή συνδέονταν με μνήμες πείνας και φόβου και γενικότερα άσχημων συνθηκών. Ακόμη κι αν συνεχίστηκε η κατανάλωσή τους κυρίως στην επαρχία τα δύσκολα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, η «ευμάρεια» των τελευταίων δεκαετιών τα έβγαλε από το τραπέζι μας.

Κι όμως! Οι σύγχρονοι διατροφολόγοι μας βεβαιώνουν ότι η βρώμη , το κριθάρι, το χαρουπάλευρο, το χαρουπόμελο, και ένα σωρό άλλα ξεχασμένα τρόφιμα παρέχουν πολύτιμα συστατικά για την υγεία μας.

Υλικά:

  • 1,5 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 – 1 ¼ κούπα ζάχαρη ( κοινή κρυσταλλική ή καφέ)
  • ¾ κούπας κρασί
  • ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 2 κουταλάκια μπέικιν
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 κούπα χαρουπάλευρο
  • Περίπου 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Προαιρετικά σουσάμι αναποφλοίωτο.

Επί το έργον:

Βαζουμε το ελαιόλαδο , τη ζάχαρη, το κρασί και τα μυρωδικά σε μπολ ανάμειξης, και τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν (ας μη λιώσει εντελώς η ζάχαρη) Πλένουμε το πορτοκάλι, το σκουπίζουμε και παίρνουμε το ξύσμα του και μετά το χυμό του.

Σε μια κούπα αλεύρι ανακατεύουμε το μπέικιν και στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα, πάνω από το μείγμα του ελαιολάδου γιατί φουσκώνει πολύ. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και κοσκινίζουμε (γιατί έχει σβολαράκια) το χαρουπάλευρο πάνω από το μείγμα.

Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που μόλις να μη κολλά στα χέρια. Δεν πρέπει να γίνει σφικτή γιατί θα σφίξει περισσότερο και αφενός δεν θα πλάθεται αφετέρου τα βουτήματά μας θα γίνουν πολύ σκληρά.

Αφήνουμε να «ξεκουραστεί» ένα μισάωρο και πλάθουμε κουλουράκια σε κανονικό μέγεθος. Αν θέλουμε τα κυλάμε σε σουσάμι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 25 λεπτά.

Αν θέλουμε να κάνουμε παξιμαδάκια πλάθουμε ψωμάκια και τα κόβουμε με μαχαίρι σε φετούλες πάχους 1 cm.

Τα ψήνουμε τώρα για 40 λεπτά περίπου και μόλις κρυώσουν ελαφρά τα χωρίζουμε στις φετούλες που είχαμε κόψει από την αρχή και τα ξαναφουρνίζουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να παξιμαδιαστούν (30-40 λεπτά).

Το παξιμάδιασμα γίνεται πιο γρήγορα στη λειτουργία του φούρνου με αέρα. Διατηρούμε τα βουτήματά μας σε δοχείο που κλείνει καλά για να μη πάρουν υγρασία.

Η σημερινή συνταγή είναι αυτοσχεδιασμός άρα επιδέχεται πολλές παραλλαγές και επεμβάσεις. Ήδη έχει φτιαχτεί σε 2-3 εκδοχές. Βασικά είναι νηστίσιμο κέικ . Αυτό βέβαια δεν ισχύει με την επικάλυψη καραμελωμένου γάλακτος η οποία όμως του πηγαίνει πολύ!

Δεν χρειάζεται να πω πόσο υγιεινό κέικ είναι. Είναι ένα κέικ ...εναλλακτικής σοκολάτας χωρίς βούτυρο και αυγά. Με την διατροφική αξία που του δίνει το χαρουπάλευρο είναι μια πολύ καλή επιλογή για τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής !

Υλικά:

  • 1 κούπα χαρουπάλευρο
  • 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • ¾ κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κούπα ζάχαρη καστανή
  • ½ κούπας πορτοκαλάδα (χυμός πορτοκαλιού)
  • ½ κούπας ρακή ή άλλο ποτό
  • ¾ κούπας κομματάκια φρούτου (μπανάνα ή μήλο ή αχλάδι ή άλλο φρούτο με σάρκα)
  • ¾ κούπας σταφίδες (προαιρετικά)

Για την επικάλυψη:

  • ½ κουτί γάλα ζαχαρούχο που έχουμε βράσει 3-4 ώρες για να καραμελώσει
  • Σοκολάτα σε φλούδες ή τρούφα
  • ή
  • Γλάσο βανίλιας ή λίγη μαρμελάδα της αρεσκείας μας
  • ή
  • ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα

Επί το έργον:

Ανακατεύουμε το χαρουπάλευρο με το αλεύρι και τις σταφίδες σε ένα μπολ. Επειδή το χαρουπάλευρο έχει «κομπάκια» τα πατάμε λίγο να σπάσουν με ένα κουτάλι ή το κοσκινίζουμε.

Χτυπάμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο στο χέρι ή στο μίξερ του χεριού να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε τη ρακή . Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τον προσθέτουμε κι αυτόν. Προσθέτουμε το φρούτο και το μείγμα του χαρουπάλευρου και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα 26 νούμερο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος ο φούρνος, στη μεσαία σχάρα) για 55 ως 60 λεπτά. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν από τα 45 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί το κέικ στα 55 λεπτά βυθίζοντας ένα μαχαίρι. Αν βγαίνει υγρό περιμένουμε 5-10 λεπτά ακόμη. Όταν ψηθεί, το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά στη φόρμα και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Το καλύπτουμε με την επικάλυψη που προτιμούμε. Αν επιλέξουμε καραμελωμένο γάλα, γλάσο βανίλιας ή μαρμελάδα, τα βάζουμε όσο είναι ζεστό το κέικ για να ρευστοποιηθούν και να το καλύψουν όμορφα.

Υλικά:

  • 2 μέρη ταχίνι μαύρο
  • 1 μέρος μέλι
  • Χαρουπάλευρο (όσο πάρει)
  • Λίγα αλεσμένα φουντούκια
  • Λίγο νερό για το ανακάτεμα.

Εκτέλαση:

Ρίχνουμε σε ένα σκεύος το ταχίνι και το μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά για να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Αν είναι σκληρό προσθέτουμε λίγο νεράκι.

Ρίχνουμε μία δύο κουταλιές χαρουπάλευρο και τα αλεσμένα φουντούκια.

Ανακατεύουμε ξανά.

Φέρνουμε τη μερέντα στη ρευστότητα που θέλουμε προσθέτοντας ή λίγο νερό ή λίγο χαρουπάλευρο.

"Σοκολατένια" πουτίγκα και μάλιστα νηστίσιμη!!! Μέσα στο πνεύμα της εποχής αλλά και λίγο πιο υγιεινή και διαφορετική (τουλάχιστον για μένα)!! Για πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με το χαρουπάλευρο και τις χρήσεις του όταν έγινα foodblogger. Ο πατέρας μου το γνώριζε γιατί το έτρωγαν... εγώ ...ιδέα δεν είχα... στο σπίτι δεν "έμπαινε" ποτέ ...δεν ανήκε ποτέ στους "καλεσμένους" μας. Ίσως λόγω του ότι εκείνη η γενιά, η γενιά των τωρινών 80άρηδων γνώρισε αυτά τα προϊόντα μέσα από άσχημες συνθήκες... κάτι που τους είχε δημιουργήσει κάποια ...απωθημένα. Θυμάμαι τη θεία μου και αδερφή του πατέρα μου... να μη θέλει να δει στα μάτια της, κυριολεκτικά, το ψωμί με καλαμποκάλευρο γιατί τέτοιο έτρωγαν στα μαύρα χρόνια του πολέμου. Μάταιος κόπος... στάθηκε αδύνατον να την πείσω για το αντίθετο!!!

Το ίδιο συνέβη και με τον πατέρα μου τώρα ...αδύνατον να το δοκιμάσει!!! Το ρόλο των δοκιμαστών ανέλαβαν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αλλά και κάποιοι φίλοι... με άλλα λόγια... παίξαμε το "κάτι ψήνεται" χαχαχαχα!

Η ετυμηγορία... μάλλον θετική!!! Το κέικ υπέροχο, νόστιμο, ελαφρύ και αφράτο. Η σάλτσα της πουτίγκας νοστιμότατη αν και, προσωπικά, επειδή προτιμώ την πικρή σοκολάτα, τη σοκολάτα υγείας με άλλα λόγια, θα την ήθελα ελαφρώς πιο πικρίζουσα. Οι υπόλοιποι πάντως ενθουσιάστηκαν και κυρίως ο γαμπρός μου που το ...λάτρεψε και το τίμησε όσο του ταίριαζε.

Θα σας πρότεινα, λοιπόν, να το δοκιμάσετε γιατί είναι μια υγιεινή νοστιμιά.

Μια πουτίγκα με βάση σαν κέικ ενώ η σάλτσα της που βρίσκεται στον πάτο της φόρμας παραμένει ημίρρευστη και λαχταριστή όχι μόνον την μέρα που ψήνεται αλλά και μετά.

Εάν σας αρέσουν τα γλυκά ...γλυκά βάλτε τη ποσότητα της ζάχαρης που σας δίνω...αν πάλι θέλετε λίγο πιο άγλυκα... τα γλυκά σας, μειώστε λίγο τη ποσότητα της ζάχαρης στην επικάλυψη... έτσι για φέρεται τη πουτίγκα στα μέτρα σας!

ΥΛΙΚΑ

Για τη βάση

  • 200 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • 90 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. χαρουπάλευρο ψημένο (υποκατάστατο κακάο)
  • 2 κ.γλ. baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 βανίλιες
  • 2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο

Για την επικάλυψη

  • 65 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. χαρουπάλευρο ψημένο (υποκατάστατο κακάο)
  • 350 ml ζεστό νερό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.

Αλείφουμε με αραβοσιτέλαιο μια φόρμα του κέικ.

Ετοιμάζουμε τη βάση

Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το χαρουπάλευρο, τη ζάχαρη, τα ψιλοκομμένα φουντούκια, το μπέικιν, το αλάτι και τη βανίλια.

Προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο και το νερό και ανακατώνουμε καλά το μίγμα έως ότου ομογενοποιηθεί.

Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα του κέικ.

Ετοιμάζουμε την επικάλυψη

Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με το χαρουπάλευρο και πασπαλίζουμε μ' αυτά τη βάση της πουτίγκας.

Ύστερα, περιχύνουμε με το ζεστό νερό ΑΛΛΑ δεν ανακατεύουμε καθόλου.

Βάζουμε στο φούρνο για 40 λεπτά.

Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά μέσα στο φούρνο.

Ύστερα, βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε την πουτίγκα να κρυώσει.

Η βάση της είναι σαν κέικ ενώ η σάλτσα της που βρίσκεται στον πάτο της φόρμας παραμένει ημίρρευστη και λαχταριστή.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 κύπελο μέλι
  • 1/4 κύπελο ταχίνι
  • 1 κουταλιά βανίλια
  • 3/4 κύπελο γάλα σόγιας ή γάλα ρυζιού
  • 1/4 κύπελο χαρουπάλευρο
  • 1/2 κύπελο σουσάμι ωμό

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατέψτε το μέλι και το ταχίνι μαζί. Προσθέστε τη βανίλια.
  2. Ανακατέψτε το γάλα και το χαρουπάλευρο και ανακατέψτε με το ταχίνι και το μέλι. Αναμείξτε το καλά.
  3. Σχηματίστε τα σε μπαλάκια και περάστε τα μπαλάκια σε σουσάμι. Βάλτε τα στο ψυγείο.