Η ποιότητα των προϊόντων μας

Η σύσταση και μορφολογία του εδάφους, καθώς κι οι βιοχημικές ιδιότητες που το χαρακτηρίζουν ως αγιλώδες κι άλλοτε ως συνδυασμένο αργιλώδες κι ασβεστολιθικό, σε συνάρτηση με τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες και το γενικότερο μικροκλίμα των παρυφών του Ταύγετου και του Μεσσηνιακού Κόλπου, νοτίως του νομού Μεσσηνίας στη γεωγραφική περιοχή του ευρύτερου δημοτικού διαμερίσματος Αβίας της επαρχίας Καλαμάτας, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή του εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου μας, καθώς και της άριστης ποιότητας των βρώσιμων επιτραπέζιων ελιών μας. Πρόκειται επίσης για ένα απέραντο οικοσύστημα το οποίο αποτελείται από εκατοντάδες είδη βοτάνων κι αγριολούλουδων που απλώνονται σε όλο το μήκος και το πλάτος της οροσειράς του Ταύγετου. Η πλούσια χλωρίδα της περιοχής μας, καθιστά τα μελισσοκομικά μας προιόντα μοναδικά κι ασυναγώνιστα. Σε όλα μας τα προιόντα, πέραν της υψηλής συγκέντρωσης οργανοληπτικών συστατικών, κυριαρχούν επίσης το άρωμα κι η φρουτώδης γεύση τους, προσδίδοντάς τους ταυτοχρόνως μια ασύγκριτη, ποιοτική υπεροχή.

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΜΑΣ

Για την επίτευξη του άριστου αποτελέσματός μας βασιζόμαστε στις παρακάτω αρχές:

  • Στη συγκομιδή φρέσκου κι απρόσβλητου από ασθένειες ελαιοκάρπου.
  • Στην άμεση μεταφορά του στο ελαιοτριβείο για επεξεργασία και παραγωγή.
  • Το στάδιο ελαιοποίησης πραγματοποιείται σε συνθήκες περιβάλλοντος, χαμηλότερες των 27βαθμών Κελσίου με τη μέθοδο της πίεσης εν ψυχρώ.
  • Το παραγόμενο προιόν αξιολογείται με τρόπο ορθολογικό και αποθηκεύεται στους ανάλογους ειδικά επιλεγμένους αποθηκευτικούς χώρους.
  • Η αποθήκευση του ελαιολάδου μας πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, σε σκοτεινό χώρο όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 12 βαθμούς Κελσίου έως 17 βαθμούς Κελσίου.
  • Το προιόν μας ελέγχεται αυστηρά πάντα πριν από την μεταφορά και την εμφιάλωσή του.
  • Κάθε χώρος που φιλοξενεί τον ελαιόκαρπο καθώς και το ελαιόλαδο σε οποιαδήποτε μορφή του, είναι πλήρως απεντομωμένος.
  • Διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι υλικών συσκευασίας που έρχονται σε επαφή με το προιόν, τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από εργοστάσια που εφαρμὀζουν συστήματα ασφάλειας και υγιεινής κατά την παραγωγική τους διαδικασία.
  • Το προσωπικό που εμπλέκεται σε όλα τα στάδια παραγωγής είναι πιστοποιημένα υγιές.
  • Οι χώροι όλων των δραστηριοτήτων καθαρίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΙΩΝ:

  • Λαμβάνονουμε τα απαιτούμενα μέτρα υγιεινής κατά τη συγκομιδή των καρπών, αποφεύγοντας τη μεταφορά μολυσματικών ουσιών, στους χώρους διαλογής κι αποθήκευσης.
  • Διασφαλίζουμε την ορθή μεταχείριση των καρπών, τόσο κατά τη συγκομιδή τους, όσο και κατά τη μεταφορά τους για περεταἰρω επεξεργασία, αποφεύγοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ποιοτική τους υποβάθμιση.
  • Οι καρποί εως ότου οδηγηθούν στο τμήμα επεξεργασίας αποθηκεύονται σε καθαρό, σκιερό και καλά αεριζόμενο χώρο.
  • Η διάθεση προς επεξεργασία δεν ξεπερνά ποτέ τις 2 ημέρες.
  • Το προσωπικό που συνεισφέρει στην παραγωγική διαδικασία, έχει εκαπιδευτεί σε θέματα υγιεινής και φέρει βιβλιάρια υγείας.
  • Τα υλικά συσκευασίας φυλάσσονται σε κατάλληλους χώρους διασφαλίζοντάς τα από την υποβάθμιση των ποιοτικών τους κριτηρίων.

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΜΑΣ:

  • Δεν τροφοδοτούμε τα μελίσσια μας με πρόσθετες ουσίες κατά την περίοδο της νεκταροσυλλογής.
  • Δεν κάνουμε αυτοσχέδιες επεμβάσεις με χημικά μέσα. Χρησιμοποιούνται μόνο εγκεκριμένα βιολογικά φάρμακα για την καταπολέμηση των ασθενειών και των εχθρών του μελισσιού.
  • Σε περίπτωση που χρειαστεί φαρμακευτική επέμβαση, αυτή γίνεται με βιολογικά μέσα, ενώ αφήνουμε τον απαραίτητο χρόνο μεταξύ επέμβασης και τρύγου, ώστε να μην υπάρξουν κατάλοιπα στο μέλι.
  • Δεν χρησιμοποιούμε πεπαλαιωμένες και μαυρισμένες κηρύθρες για την αποθήκευση του μελιού από τις μέλισσες στην κυψέλη.
  • Κατά τον τρύγο λαμβάνουμε μόνο τις κηρύθρες που έχουν τουλάχιστον σφραγισμένα κελιά κατά τα 2/3.
  • Ο χώρος της εξαγωγής του μελιού είναι καθαρός κι απεντομωμένος, δίχως οσμές οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητά του.
  • Όλα τα εργαλεία και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται στον τρύγο είναι καθαρά και στεγνά, εφόσον η παραμικρή υγρασία καταστρέφει το μέλι.
  • Αφαιρείται ο αφρός και γίνεται η διαύγαση.
  • Τα δοχεία μας γεμίζονται πλήρως ώστε να μην μένει αέρας ενδιάμεσα.
  • Τα δοχεία μας σφραγίζονται ερμητικά κι αποθηκεύονται σε ιδανικές θερμοκρασίες.

Οι παραπάνω λόγοι διασφαλίζουν αυτό που αναφέρουμε ως ποιότητα και αξία των προιόντων μας. Και προσφέρουν παράλληλα:

  • Υψηλό αίσθημα ασφάλειας για τον καταναλωτή.
  • Την μέγιστη θρεπτική αξία που μπορεί να απολαμβάνει ο καθένας μας.

Χαρούπι: Η καταπληκτική, παρεξηγημένη τροφή

Αυτό το φρούτο έσωσε τα παιδιά από τον υποσιτισμό κατά τον Ισπανικό εμφύλιο και βέβαια πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Το χαρούπι είναι γνωστό για τις φαρμακευτικές ιδιότητές του. Αναφορές σε ιατρικά περιοδικά στη δεκαετία του 1950 έδειξαν ότι χαρουπάλευρο αναμεμειγμένο στο γάλα θα μπορούσε να βοηθήσει τα νήπια να αφομοιώσουν τα γεύματά τους, σταματώντας τη διάρροια. Σύμφωνα με μια μελέτη που αναφέρθηκε στην καναδική Medical Association Journal, από 230 βρέφη με διάρροια, μόνο τρία δεν θεραπεύτηκαν με την προσθήκη σκόνης χαρουπιού στην διατροφή τους. Το χαρούπι χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία και την πρόληψη της διάρροιας στα ζώα, και για την πρόληψη και τη θεραπεία της δυσεντερίας στους ανθρώπους. Οι ουσίες πηκτίνη και λιγνίνη που περιέχονται στα χαρούπια όχι μόνο ρυθμίζουν την πέψη, αλλά έχουν τη δυνατότητα να αδρανοποιούν και μεταφέρουν με ασφάλεια έξω από το σώμα βλαβερά στοιχεία (ακόμα και ραδιενεργά σωματίδια). Απ΄όσο ξέρω στην Ελλάδα κανείς δεν τα εκμεταλλεύεται, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί την καλλιέργειά τους. Στην Ιταλία υπάρχουν επίσης πολύ μεγάλες εκτάσεις με χαρουπιές, αλλά εκεί τα χαρούπια δίνουν την πρώτη ύλη για την παρασκευή ενεργού άνθρακα, που χρησιμοποιείται σαν υλικό φίλτρανσης τοξικών και άλλων οργανικών ουσιών. Και κάτι με ιστορικό ενδιαφέρον: οι σπόροι των χαρουπιών, λόγω του αξιοσημείωτα σταθερού βάρους τους, χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα σαν μονάδα μέτρησης βάρους για το χρυσό και τους πολύτιμους λίθους Έτσι , από την αρχαία ονομασία κεράτιον, προέκυψε και το γνωστό μας καράτι. Το χαρούπι τρώγεται ευχάριστα ωμό, όντας γλυκό, αρωματικό και τραγανό. Το χαρουπάλευρο παράγεται από μια διαδικασία ξήρανσης, άλεσης, καθώς και ψήσιμο των λοβών αφού αφαιρεθούν οι σπόροι. Το αλεύρι που προκύπτει προσφέρεται για μια σειρά χρήσεων για όσους έχουν (ξανα)ανακαλύψει τα μυστικά του χαρουπιού. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κάθε φορά που μια συνταγή απαιτεί σοκολάτα ή κακάο. Για να αντικαταστήσετε το κακάο, απλά χρησιμοποιήστε την ίδια ποσότητα χαρουπάλευρου. Το χαρουπάλευρο περιέχει περίπου 50% φυσικά ζάχαρα οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για ζάχαρη σε όλα σχεδόν τα προϊόντα άρτου και ζαχαροπλαστικής. Φυσικά, η χρήση χαρουπάλευρου θα έχει ως αποτέλεσμα τα τρόφιμα να πάρουν χρώμα καφέ -σοκολατί και γεύση που μοιάζει με τη σοκολάτα. Αν δεν θέλετε τη γεύση αυτή, μπορείτε να δοκιμάσετε την ανάμειξη διαφόρων ποσοτήτων χαρουπάλευρου με μέλι για να βρείτε το μείγμα που σας ταιριάζει καλύτερα. Συνήθως τα χαρούπια χρησιμοποιούνται σαν υποκατάστατο σοκολάτας, αλλά το χαρούπι έχει τη δική του μοναδική γεύση και είναι πολύ ωραίο για ροφήματα, μπάρες με ξηρούς καρπούς, προϊόντα άρτου, ακόμη και ανακατεμένο με μαγειρεμένα φασόλια και σάλτσες μπάρμπεκιου. Τα χαρούπια είναι τόσο διαφορετικά θρεπτικά και χημικά από τη σοκολάτα που οι άνθρωποι με αλλεργία στη σοκολάτα μπορούν να απολαύσουν γλυκά με χαρούπι. Τα χαρούπια είναι μια απίστευτα πλούσια πηγή τροφής, και είναι ίσως το ιδανικό «τρόφιμο επιβίωσης», δεδομένου ότι διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και μπορεί να καταναλωθεί χωρίς προετοιμασίες. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, μια και περιέχουν 350 mg ανά 100 gr. Συγκριτικά, το γάλα – που συχνά θεωρείται ως μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου – περιέχει μόνο 120 έως 130 mg ασβεστίου ανά 100 gr, κι αυτά όχι καλά αφομοιώσιμα στην περίπτωση του παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος. Επιπλέον, τα χαρούπια δεν περιέχουν οξαλικό οξύ, όπως η σοκολάτα, το οποίο τείνει να μειώνει την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει το ασβέστιο. Τα χαρούπια περιέχουν περίπου 4% πρωτεΐνη και 76% υδατάνθρακες. Αν και είναι πολύ γλυκά, περιέχουν 60% λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα. Επιπλέον, περιέχουν σημαντικές ποσότητες φωσφόρου (81 mg ανά 100 gr), και άφθονο κάλιο (800 mg ανά 100 gr). Επίσης περιέχουν μικρές ποσότητες νατρίου και σιδήρου, και είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνες Β και πολλά άλλα μέταλλα. Το χαρουπάλευρο είναι διαθέσιμο σε κάποια σούπερ μάρκετ και καταστήματα υγιεινής διατροφής. Διαβάστε όμως τη συσκευασία γιατί αν και το καθαρό είναι το πιο υγιεινό, συχνά προστίθενται και άλλα συστατικά όπως η σοκολάτα, η ζάχαρη και το κακάο. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για αλλεργικά άτομα να γνωρίζουν ότι το χαρουπάλευρο που αγοράζουν είναι καθαρό. Περιέχει μόνο ίχνη θεοβρωμίνης, της δραστικής διεγερτικής ουσίας που βρίσκεται στη σοκολάτα και το κακάο.